Thursday, 24 April 2014

Ramuan khas untuk sakit tekak.


Ramuan khas untuk sakit tekak.

Dua biji lemon (dibersihkan dan dihiris)
Dua biji halia, sebesar ibu jari (bersihkan dan dihiris menjadi kepingan bulat)
1 cawan madu

1. Dalam bekas (350ml – 400ml), campurkan hirisan lemon (tinggal 3-4 hirisan) dan halia.
2. Tuangkan madu ke dalam bekas itu dengan perlahan. Ini mungkin mengambil sedikit masa untuk membiarkan madu tenggelam ke bawah dan di sekitar limau dan halia hirisan. Pastikan setiap ruangan udara diisi dengan madu. Tinggalkan sedikit ruangan di atas untuk ditutup dengan beberapa hirisan lemon.
3. Tutup bekas itu dan masukkannya ke dalam peti sejuk. Ia akan keras dan menjadi seperti agar-agar.
4. Campurkan 1 – 2 sudu teh ‘agar-agar’ madu itu cawan dan tuangkan air mendidih ke atasnya.
5. Boleh disimpan di dalam peti sejuk untuk 1 hingga 2 bulan.

Selamat mencuba!

-----------------------------------------------

Two lemons (thoroughly cleaned and sliced)
Two piece of ginger about the size of your thumb (sliced into coin size pieces)
Honey (about 1 cup-maybe more)

In a 12-16 oz. jar combine lemon slices and sliced ginger.
Pour honey (organic is best) over it slowly.
This may take a little time to let the honey sink down and around the lemon and ginger slices.
Make sure when the honey has filled in all the voids, there is enough to cover the top of the lemon slices.
Close jar and put it in the fridge, it will form into a "jelly".
To serve: Spoon jelly into mug and pour boiling water over it.

Store in fridge 1-2 months.

No comments:

Post a Comment