Thursday 9 August 2018

PENYAKIT KEROSAKAN BUAH PINGGANG DAN PUNCANYA.



Info Kesihatan: KIDNEY FAILURE.

PENYAKIT KEROSAKAN BUAH PINGGANG DAN PUNCANYA.

Sakit mata memandang, sakit lagi bahu memikul. Kasihan kalau tengok pesakit buah pinggang. Di tebuk perut untuk 'Peritoneal dialysis'. Di operate utk AV Fistula. Menahan sakit di cucuk setiap 2 hari sekali utk mencari urat darah menyambung ke mesin dialysis. Kurang darah. Susah bernafas akibat air banyak yang berkumpul dalam badan dan pelbagai komplikasi lain.

Bila tengok orang, tak berapa rasa, tapi kalau berlaku pada ahli keluarga atau diri sendiri, barulah tahu - how they suffer.

Saya tidak mahu itu kesudahan hidup saya. Saya juga tidak mahu ia berlaku pada keluarga & anda semua. It's really PAINFUL. Jaga diri kerana jika kita perlu menjalani dialysis setiap 2-3 hari sekali, semua anggota keluarga akan merasa kesulitannnya.

Take care of our own kidney.

- Dari Dr Hj Noorul Amin Hj Abd Rahman.

Penyakit kerosakan buah pinggang atau kidney failure (punca arwah pak mertua saya meninggal semalam) sudah menjadi tidak asing lagi utk rakyat Malaysia. Dulu kita selalu dengar kencing manis, darah tinggi, kolesterol, lelah dan lain2 lagi. Tetapi sekarang ni penyakit kidney failure boleh dimasukkan dlm senarai ini.

Malaysia merupakan negara TERTINGGI DI DUNIA yg mempunyai pesakit buah pinggang akibat kencing manis (Diabetic Nephropathy). Akibatnya berlumba2lah syarikat2 pengeluar mesin dialisis dan segala barangan disposable dialysis yg berkaitan utk datang 'melabur' di Malaysia sbb pulangannya amat lumayan.

Rakyat Malaysia dianggap sebagai 'lubuk' utk pelaburan yg sangat menguntungkan ini.

Persoalan di sini...

Kenapa org Malaysia, buah pinggangnya sangat terdedah @ 'vulnerable' utk dapat sakit buah pinggang?

Saya telah berkecimpung dalam bidang dialisis ini sudah hampir 8 tahun. Selama 8 tahun saya mencari jawapan utk persoalan ini. Dan akhirnya saya rasa saya dah dpt jawapan utk soalan ini.

Jawapannya... PEMAKANAN RAKYAT MALAYSIA.

Ya... pemakanan kita terlalu bebankan kidney kita dengan makanan yg terlalu banyak sumber 'ANIMAL PROTEIN'.

Setiap hari kita makan 3 kali sehari... dan setiap menu makan kita MESTI ada AYAM, DAGING, TELUR DAN IKAN.

Akibat daripada tiga hidangan 'Animal Protein' setiap hari menyebabkan kidney kita akhirnya 'malas' nak kerja kerana bertahun2 dibebankan dengan kerja kuat dan akhirnya telinga ini terpaksa dengar dari doktor satu ayat yg sangat ditakuti oleh kita semua iaitu... "buah pinggang Encik dah rosak dan kena buat rawatan cuci buah pinggang 3 kali seminggu selama 4 jam setiap kali SEPANJANG HAYAT".

Hancur remuk hati ini apabila dengar pernyataan mcm ini dari doktor dan tersenyum lebarlah syarikat2 pembuat mesin dan segala peralatan dialisis.

Pesakit kencing manis perlu buat 2 perkara utk elak jadi 'bahan pulangan utk pelaburan syarikat asing ini' iaitu:

1. Kawal kadar gula dalam darah mereka.

2. Kawal pengambilan protein haiwan.

Cakap memang senang. Tapi bagaimana caranya?

Secara ringkasnya iaitu kawal paras gula dengan:

1. Sarapan dengan bubur talbinah (sejenis bubur barli).

2. Tukar beras putih kepada beras perang.

3. Tukar gula putih kepada 'coconut sugar'. 'Coconut sugar' DIJAMIN TIDAK AKAN TINGKAT PARAS GULA (Gula Melaka, Gula Anau).

Kurangkan beban kidney dengan:

1. BERHENTI MAKAN AYAM, DAGING DAN IKAN (kalau boleh). Tukar sumber protein anda kepada protein sayuran. Anda dijamin tidak akan kekurangan protein dlm badan.

2. Jangan sesekali minum air sejuk pagi2 dengan perut kosong kerana ini terbukti boleh merosakkan kidney.

3. Bekam atau cupping therapy atau Hijama dlm bahasa Arab (yg majoriti org anggap sebg kolot) di titik2 tertentu di badan boleh kurang paras CREATININE.

Faktor2 yang merosakkan Buah Pinggang:

1. Kerap tahan kencing.

2. Kurang minum air.

3. Suka makan makanan masin.

4. Suka minum minuman bergas.

5. Kerap kena jangkitan 'kencing kotor' (urinary track infection) dan tidak dirawat dengan sempurna.

6. Kerap makan daging dan seafood (tinggi uric acid)

7. Kerap makan pil tahan sakit.

8. Merokok.

9. Obesiti.

10. Alkohol.

11. Penyakit darah tinggi dan kencing manis yang tidak terkawal.


KEBAIKAN MENGAMALKAN SUNNAH RASULULLAH SAW.

Buah pinggang kita amanah Allah. Jgn jadikan ia sebahagian dari statistik pesakit buah pinggang kronik.

Mengapa Rasulullah saw menganjurkn umatnya utk tidak minum sambil berdiri? Dlm perubatan tubuh manusia terdapat penapis yg dipanggil sebg penyaring Sfringer. Saringan tersebut dpt terbuka ketika kita duduk, dan tertutup ketika kita berdiri. Air yg kita minum blm tentu 100% disteril utk diolah tubuh. Bila kita minum sambil berdiri, maka air tidak tersaring oleh penapis krn tertutup. Air yg tak tersaring terus masuk ke pundi kencing, yg dpt menyebabkan penyakit buah pinggang.

Subhanallah, setiap perintah & larangan Rasulullah saw pasti bermanfaat bg umatnya.

Dr Hj Noorul Amin Hj Abd Rahman

Pengarah Urusan

Primum Medicare Centre

Pusat Dialysis Ibnu Sina

Sila SHARE post ini sekiranya ia bermanfaat. Mungkin anda tidak mengidap kencing manis atau sakit kidney, tapi dgn share mesej ini mungkin ia akan sampai kpd teman anda yg ibubapa @ saudara tersayang mereka adalah pengidap penyakit tersebut. Sama2 kita selamatkan ratusan ribu rakyat Malaysia dari menjadi 'bahan pulangan pelaburan sykt asing'.

Bahaya Mi Segera!!!



*Sila beri perhatian.!* Institut Jantung Negara (IJN) telah mengesyorkan agar rakyat Malaysia tidak terlalu memakan *mi segera* kerana ianya adalah *penyebab penyakit jantung* terutamanya oleh *serbuk perasanya*( seasoning powder) Jika anda tidak boleh berbuat demikian, kurangkan separuh dari pengunaan serbuk perasa tersebut dan jangan hirup kuah sup selepas anda mengabiskan mi nya


*JANGAN MENGABAIKAN PERINGATAN INI* ... Terutamanya bagi mereka yang suka memakan Mi Maggi ...

*'CARA YANG BETUL UNTUK MEMASAK MI'.*

Cara yang betul untuk memasak mi segera tanpa ia merosakkan badan dan kesihatan kita:

Biasanya, cara kita memasak mi segera ialah dengan meletakkan mi ke dalam periuk dengan air, kemudian mengisi serbuk seasoning dan biarkan bahan bahan tersebut dididih bersama selama 3 minit . Kemudian ia sudah sedia untuk dimakan.

Ini adalah kaedah memasak mi segera yang SALAH.

Dengan melakukan cara begitu, kita sebenarnya merebus bahan-bahan yang ada dalam serbuk perasa, terutamanya MSG, yang mana ia akan mengubah struktur molekul MSG dan menyebabkan MSG tersebut berubah menjadi toksik.

Perkara lain yang anda mungkin sedar atau mungkin tidak sedar adalah, mi itu disalut dengan lilin makanan dan mi tersebut akan mengambil masa 4 hingga 5 hari untuk dinyah keluar oleh badan kita selepas anda makan mi tersebut.

KAEDAH YG BETUL UNTUK MEMASAK MI :

1. Rebus mi didalam periuk air.

2. Setelah mi dimasak, toskan mi, dan buang air tersebut yang telah mengandungi lilin.

3. Rebus air dalam periuk yg lain hingga mendidih, kemudian masukkan mi tadi ke dalam air mendidih panas itu dan matikan api.

4. Hanya pada tahap ini ketika api telah dimatikan, dan ketika air masih sangat panas, masukkan serbuk perasa ke dalam air tersebut, untuk membuat sup mi.

5. Sekiranya, jika anda inginkan mi kering, keluarkan mi dan masukkan serbuk perisa dan toskannya untuk mendapatkan mi kering.

*Nota dari Pakar Pemakanan: Dietician.*

Seandainya anda membeli mi hakka yg kosong, biasanya apa yang anda perlu buat ialah anda mendidihkan air dan merebus mi tersebut dan kemudian membuang air. Proses Ini akan melembutkan mi tetapi untuk menghalangnya daripada melekat kita perlu menambah sesufu teh minyak kedalam air dan juga mi tersebut perlu di goreng deep fried setengah masak untuk memjadikan mi tersebut garing dan kemudian dilumur dengan tepung untuk mengelakkanmi tersebut daripada melekat semasa di rebus. Oleh itu, apabila anda membeli mi segera, ia telah melalui proses hingga tidak lagi makanan yg sihat dan ini jugalah jenis yang kami gunakan untuk membuat mi goreng dan Maggie juga dibuat dengan cara yang sama, malah ia ditambah dengan MSG / Ajinomoto dan bahan kimia lain.

Sejumlah besar pesakit yang berumur antara 18-24 tahun berakhir dengan pankreatitis sama ada sebagai bengkak atau jangkitan pankreas akibat dari penggunaan mi segera secara kerap ...

Jika kekerapan lebih daripada 3 kali seminggu, maka ia sangat berbahaya ...

APA ITU MSG .

*MSG ialah Mono Sodium Glutamate* sejenis bahan perasa yg mampu merangsang sistem saraf rasa dan otak yg menyebabkan ketagihan secara semulajadi..

AjiNoMoto.. Vedan.. & lain2 adalah jenama.. bahan yg sama iaitu MSG Racun Perasa yg ada dalam setiap makanan segera.. sejuk beku atau di mana2 gerai makanan terutamanya *kedai kedai Masakan Thai - TomYam.. 210%* menggunakan MSG..

Sebab tu bila kita makan makanan segera sampai satu tahap kita akan merasa muak.. tapi selepas bebrapa hari kita terasa nak makan atau masih boleh lagi makan dengan selera seolah2 rasa muak tu tiada.. kita mudah terangsang dan seolah2 kita tak perasan ketagihan yg alami.. begitu juga dgn masakan Thai.. kita boleh makan TomYam.. Sup ekor.. pakprit dan sebagainya dgn selera sekali..

Walaubagaimana pun jangan risau.. ianya tidak membunuh kita secara mendadak.. insyaaALLAH ianya membunuh anda perlahan lahan.. jadi tiada masalah utk anda terus menikmatinya. Dan nikmatilah mati perlahan lahan tapi segera.

Jenis racun @ bahan kimia yg mampu membunuh kita perlahan2 yg ada dalam setiap makanan yg kita makan setiap hari..

*1- Perasa*
*2- Pewarna*
*3- Penaik*
*4- Penstabil*
*5- Pemanis*
*6- Pengawet*

Sila berkongsi maklumat ini dan membantu menyelamatkan nyawa.

*JAUHI DARI MI SEGERA dan Makanan Di restoran Thai!*
# JAUHIMAGGIE