Saturday, 19 October 2013

Misteri Rumah Tengah Sungai Terjawab

Sebuah rumah bersendirian di Sungai Drina di Serbia telah membuatkan orang ramai tertanya-tanya dari seluruh dunia, selepas imej rumah telah disiarkan di National Geographic pada Ogos tahun lepas.Rumah kecil berdiri di atas batu yang terdedah di tengah-tengah Sungai Drina, berhampiran bandar of Bajina Basta, Serbia. Rumah terletak di lembah Sungai Drina di pinggir timur Tara Taman Negara.

Keindahan rumah telah ditangkap oleh jurugambar Hungary Irene Becker pada bulan Ogos. Gambar ini menjadi hit di Internet. Rumah, walaupun hanya ditemui kemasyhuran baru-baru ini, telah berdiri di tengah-tengah sungai selama lebih daripada 40 tahun.

Rumah itu dibina pada tahun 1968 oleh sekumpulan lelaki muda yang memerlukan tempat untuk mandi dan berjemur matahari. Ia adalah betul-betul tempat yang paling selesa untuk berbaring, mereka membawa beberapa papan dari bangsal berdekatan . Pada tahun berikutnya mereka meletakkan bumbung dan dinding dan rumah menjadi kenyataan. Untuk mengangkut bahan-bahan mereka menggunakan bot dan kayak. Keping yang lebih besar telah diturunkan ke dalam air hanya beberapa batu di hulu, dan kemudian dilenkapkan pada batu.
Rumah itu hampir musnah beberapa kali semasa banjir, tetapi setiap kali ia dibina kembali.


No comments:

Post a Comment